Akcje

Smakołyki na pikniki
Zdjęcia na blogu podlegają prawu autorskiemu. (Dz.U.1994 nr. 24 poz. 83 z późn. zm.) Nie wyrażam zgody na powielanie ich i publikowanie bez mojej zgody. Chcesz skopiować - zapytaj :)
  • Wszystkich wizyt: 218093
  • Dzisiaj wizyt: 24

mini bułeczki pomidorowe

Pomysł na pomidorowe bułeczki nie jest nowy. Dzisiaj zaprezentuję swój przepis na ich drożdżową wersję. Już od dawna zbierałam się do ich zrobienia. Zmobilizował mnie pomidor, którego musiałam już wykorzystać, bo długo by nie pociągnął. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, mięciutkie i mają piękny kolor. Dodatek ziół powoduje, że wpisują się we włoskie smaki. Dzięki niewielkiemu rozmiarowi, świetnie nadają się na przekąskę. Polecam z masełkiem czosnkowym.

Z podanego przepisu przygotujemy 32 mini bułeczki.

Składniki:

  • 500g mąki
  • 300 ml soku z pomidorów (1 średni pomidor)
  • 20g drożdży
  • po czubatej łyżeczce suszonych ziół: bazylii, tymianku i oregano
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • oliwa
  • koncentrat pomidorowy (ewentualnie – dla wzmocnienia koloru)

Sposób przygotowania:

Pomidora możemy sparzyć i obrać, ale nie ma takiej konieczności. Wycinamy zielone środki i miksujemy owoc. Najlepiej zrobić to w pojemniku z miarką, dzięki temu będziemy wiedzieć czy mamy odpowiednią ilość soku. Jego nadmiar odlewamy. W przypadku uzyskania mniejszej ilości możemy dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego i uzupełnić wodą. W tym momencie możemy również dodać łyżkę koncentratu, jeśli chcemy wzmocnić kolor bułeczek.

Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy zioła, sól, cukier i pokruszone drożdże. Następnie wlewamy sok z pomidora i 3 łyżki oliwy. Wszystko mieszamy. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na posmarowaną oliwą stolnicę i dobrze wyrabiamy. Jeśli ciasto się lepi – dodajemy po trochu  oliwy. Przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (0,5-1 godz.).

Wyrośnięte ciasto powtórnie chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy je na dwie części, które potem również przepoławiamy i tak z każdym kawałkiem, aż uzyskamy ich 32. Chyba, że wolimy inny rozmiar bułeczek. Wtedy robimy ich mniej lub dzielimy jeszcze bardziej. Ręce smarujemy oliwą i z każdego kawałka robimy kulkę. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 12 minut.

Wspomniane masełko czosnkowe każdy potrafi zrobić. Najprostsza wersja: masło, czosnek, sól – ilość według uznania.

1 komentarz do mini bułeczki pomidorowe

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>