Akcje

Smakołyki na pikniki
Zdjęcia na blogu podlegają prawu autorskiemu. (Dz.U.1994 nr. 24 poz. 83 z późn. zm.) Nie wyrażam zgody na powielanie ich i publikowanie bez mojej zgody. Chcesz skopiować - zapytaj :)
  • Wszystkich wizyt: 220139
  • Dzisiaj wizyt: 11

razowa pizza z cukinią, pomidorkami i papryką

Pizza niesłusznie nazywana jest niezdrową i zaliczana do grona fast foodów. Przecież to pyszne włoskie danie! Owszem jego przygotowanie w polskich pizzeriach pozostawia wiele do życzenia, ale spokojnie można znaleźć miejsca, gdzie zjemy pyszną pizzę, przygotowaną z doskonałych składników. Możemy też taką przygotować sami. Nic w tym trudnego. A przynajmniej ominie nas podmienianie składników pizzy (mnie to często spotyka, głupio mi już pytać:  a mogę zamienić „to” na „to”?). No i może być zdrowiej. Nie mówię mniej kalorycznie (z sera jakoś ciężko zrezygnować). Polecam zatem pizzę z mąki razowej. Zapewniam, że jest pyszna. W niczym nie ustępuje pszennej, a nawet pozbawia kilku gramów wyrzutów sumienia. Przepis, z którego korzystam pochodzi z bloga BAYADERKA (wstawienie tutaj tego linka, jest samobójstwem, bo zdjęcia Agnieszki są niesamowite!). Robiłam pizzę według niego już kilka razy, więc jest w 100% sprawdzony. Ja oczywiście robię ciasto ze zwiększonej liczby składników (w tym przypadku x 3), ale podam przepis z BAYADERKI na 1 placek o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto

Składniki:

  • 100 g mąki razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 125 ml wody
  • łyżeczka soli
  • olej lub oliwa

Zwykle używam drożdży świeżych, więc bez problemu można nimi zastąpić te instant. Żeby przeliczyć ilość, polecam tabelkę. Dzisiaj użyłam instant, bo świeżych po prostu zapomniałam kupić (wielce pizzę robię:)

Sposób przygotowania:

Do letniej wody dodajemy drożdże i czekamy, aż zaczyn wyrośnie. W tym czasie przesiewamy mąki przez sitko. Dodajemy zaczyn, oliwę, sól. Składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Robimy to przez kilka minut i porządnie, bo ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych rąk. Gotowe wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wersja wegetariańska. Bez kurczaka. Na ten egzemplarz pizzy kurczak akurat został później dodany, ale następny (przeznaczony dla mamy) mięso ominęło.

na wierzch pizzy

To co położymy na pizzę jest naszym wyborem. Nie polecam jednak przesadzać ze składnikami. Robiąc swoje pierwsze pizze za bardzo szalałam i układałam na pizzy wszystko co lubię. Niestety przez to ciasto się nie dopiekało na środku, albo robiła się tam kałuża soków.

Mój dzisiejszy wybór:

  • cukinia
  • papryka czerwona
  • pomidorki koktajlowe (z mojego balkonu!)
  • cebula czerwona
  • pierś z kurczaka
  • mozzarella
  • żółty ser

+ sos

  • pomidory z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, tymianek
  • pieprz cayenne, sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy po swojemu i smażymy.

W małym rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej wyciśnięty czosnek. Następnie wlewamy całą puszkę pomidorów. Redukujemy nadmiar soku. W między czasie dodajemy zioła oraz pieprz i sól.

Warzywa kroimy w plastry (u mnie wszystko miało być okrągłe:). Z cukinią trzeba uważać, nie może być zbyt cienka (bo się spali) i za bardzo gruba (puści sok i ciasto będzie mokre). U mnie nie było jej, aż tak dużo, więc nic się nie stało. Pomidorki kroimy na połówki. Pochwalę się, że pomidorki na pizzy pochodzą prosto z balkonowej uprawy.

I co teraz?

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkowujemy je na placek o średnicy ok. 30 cm. (Jeśli komuś zależy na ładnym kształcie koła, polecam maty silikonowe z narysowanymi okręgami. Ale zapewniam, że ładna pizza wychodzi i bez nich. Ja doceniam to, że mogę na nich rozwałkować ciasto i potem je też upiec, łatwo się przenosi ze stolnicy na blachę). Ciasto smarujemy cienko sosem. Kładziemy pokrojoną mozzarellę, a następnie warzywa i kurczaka. Ja nie mogłam się powstrzymać i posypałam też wierzch pizzy żółtym serem:) Pieczemy 20-25 minut.

17c komentarze/y do razowa pizza z cukinią, pomidorkami i papryką

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>